Om fyret

Det er lett å drømme seg bort i vakker natur med historiske omgivelser, der storhavet, midnattsola og Lofotveggen danner rammen rundt. Gi deltakerne dine en opplevelse de seint vil glemme.

I båt stevner du ut fra kaia i Bodø med kurs for ”det gode landet” Landego, navngitt av takknemlige fiskere i det forrige århundret, på tur hjem fra en strabasiøs Lofottur.

Etterhvert åpner en ny verden seg, fri for stress, eksos og pommes frites.

For på en middels stor holme med hav og fjell på alle kanter, i arktisk lys under en intim himmel og med ramsalt sjøsprøyt etter naturkreftenes forgodtbefinnende, ligger det stolte Landego Fyr.

Hit kan du altså komme og arrangere kurs og seminarer, arbeidsmøter, styremøter, salgsmøter, årsmøter, bursdager og jubileumsfester. For bedrifter, organisasjoner, foreninger eller privatfolk. Fyret er tilrettelagt for lukkede grupper og vi har derfor ikke åpent for enkeltreisende

Bygningene er de opprinnelige husene som fyrmesteren og assistentene bodde og levde i når de sørget for å markere innseilingen til Bodø.

Historien

Landego Fyr ble reist i 1901 på holmen Eggløysa for å trygge innseilingen til Bodø fra Lofoten. På holmen står fremdeles bygningene sånn at de fungerer som vern mot uværets herjinger. Her er fyrmesterboligen og assistentboligen, fjøsen og to naust, samt maskinhuset og selve fyrtårnet som utgjør den viktigste funksjon på holmen……Trygghet for sjøfolk.

Litt mer om husene som står på øya:

Fyrtårnet

Fyrtårnet er jo selvsagt holmens stolthet. Det ble oppført i 1901 og har siden den gang opplyst og markert innseilingen til Bodø i alle år. I 1993 ble fyret automatisert, men det lyser fortsatt den dag i dag. Her oppe kan du se hele Lofotveggen og områdene rundt Bodø, Kjerringøy, Mjelle og Steigen. Med sine 40 meter over høyvann ruver det godt opp fra bakken.

Fyrmesterboligen

Fyrmesterboligen ble oppført samtidig som fyrtårnet i 1901. Her har vi grupperom og overnattingsrom. Fra husets stue kan du sitte og skue utover skipstrafikken til og fra Bodø.

Assistentboligen

Denne boligen ble oppført i 1936 som et resultat av større virksomhet på fyret i forbindelse med at det ble installert tåkelur i tårnet. I denne bygningen holder vertskapet til. Her finner du også fyrmesterens stue hvor vi serverer frokost, lunsj og mindre middagsselskap. I dette huset bor også våre overnattingsgjester.

Fjøsen

Den lange og lave bygningen som står mot Lofotveggen er den tidligere fjøsen. Her arrangeres møter og større middager. Her kan du blant annet beskue hele historien til hurtigruteskipene. Bak fjøsen har du flott panoramautsikt til Lofoten.

Naustene

Ved kaia finner du to naust. Assistentnaustet og Fyrmesternaustet. Her har vi bar og omkledningsmuligheter før besøk i våre berømte badestamper. Fyrmesternaustet er nylig bygd opp igjen etter at en brann jevnet det med jorda i 2012.

Maskinhuset

Maskinhuset ligger mellom fyrtårnet og fjøsen. Her har kystverket sitt utstyr og sentralen som i dag styrer det automatiserte fyret.