Historikk
Landego Fyr ble reist i 1901 på holmen Eggløysa for å trygge innseilingen til Bodø fra Lofoten. På holmen står fremdeles bygningene sånn at de fungerer som vern mot uværets herjinger. Her er fyrmesterboligen og assistentboligen, fjøsen og to naust, samt maskinhuset og selve fyrtårnet som utgjør den viktigste funksjon på holmen……Trygghet for sjøfolk.
Litt mer om husene som står på øya
Fyrtårnet
Fyrtårnet er jo selvsagt holmens stolthet. Det ble oppført i 1901 og har siden den gang opplyst og markert innseilingen til Bodø i alle år. I 1993 ble fyret automatisert, men det lyser fortsatt den dag i dag. Her oppe kan du se hele Lofotveggen og områdene rundt Bodø, Kjerringøy, Mjelle og Steigen. Med sine 40 meter over høyvann ruver det godt opp fra bakken.
Fyrmesterboligen
Fyrmesterboligen ble oppført samtidig som fyrtårnet i 1901. Her har vi grupperom og overnattingsrom. Fra husets stue kan du sitte og skue utover skipstrafikken til og fra Bodø.
Assistentboligen
Denne boligen ble oppført i 1936 som et resultat av større virksomhet på fyret i forbindelse med at det ble installert tåkelur i tårnet. I denne bygningen holder vertskapet til. Her finner du også fyrmesterens stue hvor vi serverer frokost, lunsj og mindre middagsselskap. I dette huset bor også våre overnattingsgjester.
Fjøsen
Den lange og lave bygningen som står mot Lofotveggen er den tidligere fjøsen. Her arrangeres møter og større middager. Her kan du blant annet beskue hele historien til hurtigruteskipene. Bak fjøsen har du flott panoramautsikt til Lofoten.
Naustene
Ved kaia finner du to naust. Assistentnaustet og Fyrmesternaustet. Her har vi bar og omkledningsmuligheter før besøk i våre berømte badestamper. Fyrmesternaustet er nylig bygd opp igjen etter at en brann jevnet det med jorda i 2012.
Maskinhuset
Maskinhuset ligger mellom fyrtårnet og fjøsen. Her har kystverket sitt utstyr og sentralen som i dag styrer det automatiserte fyret.
Skagen Hotel, som en del av Landego Fyr sin historie
Høsten 1993 fikk vi kontakt med Kystverket, og ideen om å drive med aktivitet på Landego Fyr ble født.
Ei kort rådslagning internt ble gjort, og 10 år etter at det sist hadde bodd folk på fyret satte vi raskt i gang med med en omfattende oppgraderingsjobb. Dette ble gjort i samråd med Riksantikvar og Fylkeskonservator. Fyret ble igjen klar til folk - og i april 1994 kunne vi stolt åpne for gjester.
Siden den gang har vi fortsatt med jevnlig oppgradering av anlegget. Det har vært et lærerikt og spennende arbeid, der vi har måtte lære oss å kitte vinduer, vi har revet "koreapanel" og avdekt fantastiske originale panelvegger. Her fant vi også rester av maling, og etter litt analyse så ble flere rommene malt opp slik vi tror de så ut i 1901.
Den umiskjennelige fyrmesterstilen på interiøret er beholdt. Denne bærer preg av at skiftende familier har bodd på fyret og tatt med seg sine ting fra ulike steder og tidsepoker.
En annen, og viktig del av kystkulturen, og som i alle år har nytt godt av Landego Fyr sine tjenester er Hurtigruten. Vi har skaffet flotte tegninger av alle hurtigruteskipene fra 1893 til 1994, og dissse pryder veggene i fjøsen. Her henger de alle sammen - fra Vesteraalen til Richard With.
Nå som løkta er automatisert og ikke lenger trenger sin egen fyrmester, så er det i dag vårt personale som er fyrmestre på Landego Fyr, og har fokus på våre gjester, som fyller stedet som ligger så nært vårt hjerte.
Vi på Skagen Hotel jobber utrettelig med å ivareta denne perlen i Nord-Norsk kysthistorie, og har veldig lyst til at så mange som mulig skal oppleve stedet.