Skreien er her

Endelig er skreien her.

Hvert år så vandrer skreien fra iskanten i Barentshavet til den lune Norskekysten for å formere seg. Spesielt godt har den det utenfor Lofoten. Skreisesongen varer fra midten av januar til i april. 

Og når den kommer, da spiser vi nordlendinger skreimølje. Dette tradisjonsrike måltidet består i all hovedsak av skrei, lever og rogn, servert med potet. 

Helse i skrei

Ikke bare er det godt for kropp og sjel, men den er attpåtil sunn. Hvis man er av de som spiser lever, så er det faktisk proppfull av Vitamin D. Dette solskinnets vitamin, som ikke vi som bor her er så veldig bortskjemt med i skreiens høysesong. 

Og når vi snakker om skrei, så må vi ikke glemme akevitten - for mange en trofast følgesvenn til skreien. Akevitten inneholder karve, et godt kjent krydder som letter fordøyelsesprosessen. Da kan vi si at det er helse i hver dråpe og hver bit av skreimåltidet.

Skreien er viktig for oss

Skreien er viktig for regionen. Kanskje ikke først og fremst som mat lengre, men som et symbol på hvorfor vi er her nord. For hvis det ikke var for havet, fisken - og skreien, så ville det nok ikke vært så mye folk her. 

Så viktig er den for oss at Sjømatrådet har etablert en merkeordning, og standarder for hva som kan kalles skrei. Og det er bare skrei som er av arten Norsk Arktisk Torsk som faktisk er skrei. 

Et artig, årlig arrangement som skjer i slutten av april er VM i Skreifiske. I 2018 var det 600 deltakere fordelt på 70 båter med i det som er en av verdens største fiskekonkurranser. 

 

Oppskrift på ei herlig mølje

4 personer

1,5 kilo skrei i skiver

600 gram rogn

500 gram lever

Start med å skylle rogna i kaldt vann og pakk den stramt inn i matpapir, surret med hyssing. Trekk i vann som holder 85 grader i 45-60 minutter, avhengig av størrelsen på rogna. 

Skreien og levera skal trekke like lenge, men jeg anbefaler å tilberede i forskjellige kasseroller. 

Kok opp saltet vann, hel pepper, et par laurbærblad. Når det koker, så skrur du av varmen, og legger fisken i vannet. Her skal det trekke i 8-10 minutter. 

Dra hinner og rester av sener av leveren, men forsøk å holde den i så jevne biter som mulig. Kok opp vann med salt, hel pepper, et par laurbærblad, og skivet løk. Dette skal trekke i 5-10 minutter. 

Potetvalget bør være enkelt - Gulløye eller mandelpotet.

(Noen sier ja, andre NEI) - Skreien serveres med kokte gulrøtter og smeltet smør, eller Sandefjordsmør. 

Og du - hvis dere er mange, og du har lyst å være vert, og nyte maten sammen meg gjestene dine, så er det lov å ringe til oss, så fikser vi maten. ;-)

//AK

Skrevet av